Ár kérésre! Vörös hajú nő mahagóni szalonban Felsőörs

Közzététel dátuma:: 2017/06/26
Módosítás dátuma: 2017/06/26
 • Lakhely: Felsőörs, Veszprem megye, Magyarorszag
Hirdetés szám:16623
Hirdető e-mail címe:info@gelleripince.hu
Ár:Ár kérésre! -
URL:
Tel:+36704334750
Egyéb:

Jókai Róza: Vörös hajú nő mahagóni szalonban című ecsetrajza.

mérete 67 x 86 cm

Képünk a földszinti „mahagóni” szobában Fesztynét mutatja vendégfogadó pózban. Ő volt az első, aki a magyar művészszalon nagyasszonyaként szervezte maga köré vendégeit. Az önarcképek különös változataként fogható fel a mű, melyen az alkotó az érkezőkre emeli tekintetét, s nem a kép nézőivel keresi a kapcsolatot. Egy művelt asszony szobájába pillanthatunk, jelzik ezt a falakon sorakozó képek, a háttér könyves szekrénye a rajta sorakozó iparművészeti tárgyakkal. Kitüntetett szerepet kapott a Feszty-műteremből áthozott, méltóságot sugárzó karos szék, a középtérben álló pompás faragású asztal s az előtér kis körasztalán álló váza, mint a középtér zöldes függönyének pandanja, valamint a háttér falszínére felelő párizsi kék virág. Mellette világos ultramarinnal és sárgával színes kiadvány, talán a készülő emlékiratok lapjai láthatók, a padlóval megegyező színszövethez kapcsolódón. Az egész alakos önportré mellképpé váltását és nagyhatású kiemelését szolgálja az ülő figura mögötti erőteljes ablak és kerete. A triádokban felépített szín- és formakontraszt világ arányai, a figyelemvezetés módozatai, irányváltásai biztosítják a képelemek kohézióját.

A nagy ablakon beáradó fény és a levegő rezgése érezhető a nőalakon. Jókai Róza mesterségbeli tudását és érdeklődésének kiemelt tárgyát dicséri, ahogy a fehér színen belül elidőzik az árnyalatokkal és a hideg-meleg valamint a kiegészítő színreflexekkel (narancs-kék). A szétterülő ruha fehér felületére finom kékes és érzékeny barnás árnyékokat visz, s ezzel, a ruha redőzetének érzékletes egymásba dörzsölésével adja vissza az anyag természetes esését és a szerkezetében megértett szép női testet. A „színes” fehéreket a vörös hajkorona és a háttér zöld-kék, narancsba hajló barna sávja még inkább kiemeli. Az ellenfényben ülő nő arcélének halvány bőrszíne, árnyékba vont teste a kép bal szélén látható virágok és a háttér megannyi kékje ellentétében is harmonizál. A szoba kék-szürke felületeinek színeire a vállat borító fátyolkendő kékes-fehér árnyalata felel.


+Telefon: +36704334750

Szerző értesítése Megosztás A hirdető további hirdetései

Fontos információ

 • Kerüld a csalókat, fizess PayPal segítségével
 • Soha ne fizess névtelen fizetési szolgáltató segítségével
 • Ne vásárolj külföldről, vagy adj el külföldre.
 • Ez az oldal soha nem vesz részt semmilyen tranzakcióban, és nem bonyolít le fizetéseket vagy szállítást, nem kínál letéti szolgáltatásokat, és nem kínál "vásárlói védelmet " vagy "eladói tanúsítványt "

Kapcsolódó hirdetések

 • Eladó iparművészeti rajz
  Eladó iparművészeti rajz
  Antik, Régi grafika, rajz - Szolnok (Jasz-Nagykun-Szolnok megye) - 2020/09/19 8.200 Ft

  A XX.század második felében készült, nőt, korsókkal ábrázoló iparművészi munka, Kov. szignóval. Az alkotás mérete: 7x21 cm, a fakeret 45x21cm méretű.

 • Székely Bertalan: Redő tanulmány
  Székely Bertalan: Redő tanulmány
  Antik, Régi grafika, rajz - Vác (Pest megye) - 2020/05/15 89.000 Ft

  Székely Bertalan: Redő tanulmány: Székely Bertalan (1835-1910). Technika: akvarell-grafit, papír. Hátoldalán felirattal: „Redő tanulmány: a Székely család ajándéka Vásárhelyi József tanárnak a szadai Székely Bertalan Emlékmúzeum létrehozásáért. 1956....

 • Ismeretlen művész – Férfi arc rajz
  Ismeretlen művész – Férfi arc rajz
  Antik, Régi grafika, rajz - Vác (Pest megye) - 2020/03/13 12.900 Ft

  Ismeretlen művész – Férfi arc rajz: 20. sz. második fele. Rajz. Feloldatlan jelzéssel. Méret: 38,5x32x1,5 cm Unknown author – Male portrait drawing: Second half of 20th c. With indecipherable signature. Size: 38,5×32 cm